Има ли нужда от нов дълг?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Премиерът Георги Близнашки и министрите в служебния кабинет дават сигнал за актуализация на бюджета. Служебното правителство ще изготви такава и ще я предложи на новото Народно събрание, след като минат парламентарните избори. Нужна ли е тя сега - за това разговаряхме в студиото на "Денят започва" с проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите и експерт, и Георги Ангелов, икономист в Институт "Отворено общество".

Главният аргумент за актуализация е, че приходите не се изпълняват така, както са предначертани в закона. Същите хора, които твърдяха през 2013-а, че актуализация не се налага при същите условия, сега са на мнение, че такава трябва да има, заяви тя и беше категорична, че това е работа на правителството и парламента, които ще бъдат избрани.

Вучева подчерта, че за бюджета трябва да говорим в рамките на Закона за бюджета и т.нар. фискална програма. Не е възможно до края на тази година с бюджетни пари да се покриват дефицити на НЕК. Парите за здравеопазването, които бяха гласувани в последните дни на 42 НС, бяха по-малко от исканите. Там парите винаги ще са недостатъчни, посочи тя и уточни, че сферата се нуждае от реформа, която да спре изтичането на средства.

Тя се обърна към управляващите с молба да не говорят за банкова криза. "Нашата банкова система, като изключим случая с КТБ, който не е много ясен, е стабилна", каза Вучева. Въпрос на преценка на тези, които ще управляват е какъв заем ще бъде теглен.

По думите на Георги Ангелов разликата между миналогодишния бюджет и сегашния е, че миналата година е имало бюджетен излишък в средата на годината. Докато сега имаме над 1 млрд. дефицит и има сключени договори и поети задължения за още толкова. Ситуацията тази година е много по-тежка по отношение на приходите, обясни той и допълни, че под политически натиск в бюджета бяха заложени повече приходи, отколкото можеха да бъдат събрани. Почти всички държавни компании са фалирали и не внасят пари в бюджета. Еврофондовете са замразени. Бяха заложени повече данъчни приходи, отколкото могат да бъдат събрани.

Според икономиста задължително ще има нужда от заем, тъй като трябва да бъдат извършени плащания по вътрешния и външния дълг в размер на 3 млрд. и половина в следващите 6 месеца. Освен това имаме плащания по еврофондовете и земеделските субсидии, които текущо изискват ликвидност. Трябва да се вземе предвид и бюджетният дефицит, който ще бъде с 1 млрд. повече, отколкото е планиран. Тези суми правят стойността на дълга, който след 6 месеца трябва да се рефинансира и да се вземе, за да се покрие дефицитът, заключи той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад