Започва повторна проверка на унищожените от градушка площи в Плевенско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За Георги Шопов и семейството му градушката на 6 май съсипала инвестиция от 60 000 лв За първа година засадили на 80 декара нова за селото култура – лавандула.

Гинка Шопова: Мина проверка, казаха ни 80 %, че е убита, а вече какви ще бъдат по-нататък техните решения, ние не можем да знаем.

Семейството произвежда и слънчоглед, който е унищожен изцяло. Засега обаче не смятат да сменят културата.

Георги Шопов: Ще изчакам втората проверка, очаквам да получим някакви пари пак. Ако нарушим реда, евентуално няма да ми дадат.

Други обаче вече подготвят площите за втора сеитба. Сред тях е и семейството на Георги Нанков. Половината от обработваните от тях 11 000 декара са попаднали под градушката.

Георги Нанков: Няма как да си позволим да изчакваме. Ако закъснеем още две седмици, вече кога – какво да сеем, какво да правим.

От Министерство на земеделието увериха, че в конкретния случай новата сеитба върху площите преди втората проверка няма да е пречка за получаване на обезщетения.

В кметството на Българене има подадени над 300 молби от нерегистрирани стопани за поражения в дворовете им. Много хора от цялата страна са изпратили зеленчуков разсад, за да им помогнат.

Акценти