Българската петролна и газова асоциация: Горивата ще поскъпнат през лятото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От петролната асоциация са изчислили, че заради въвеждането на тол таксите транспортирането на горивата ще се оскъпи с около 30%.

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Прехвърлено към литър гориво, което е така интересно за вас - е между 3 и 4 стотинки.

Ефект върху цените ще окаже и изсветляването на сивия сектор след въвеждането на тол таксите,защото на превозвачите ще бъде все по-трудно да укриват доходи и да продават на цени под пазарните.

Според различни оценки в момента между 15 и 30% от този бизнес работят на тъмно и ощетяват държавния бюджет.

Тихомир Безлов, анализатор: Става дума от типа на 600-700 млн. ДДС и акцизи, като разбира се има и по-високи оценки. Голямата щета е строителството и транспорта, които зареждат с гориво с частично платен акциз и ДДС.

Третият фактор, който се очаква да има влияние върху цените са международните котировки, които вече трети месец растат.

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Аз лично отправям към международните борси всяка сутрин пожелание цените да се понижат и това да облекчи всички вас и потребителите, но това е плод на геополитика и международни цени.
От петролната асоциация упрекнаха министерството на икономиката заради забавената нормативна уредба, която не позволява законът за горивата да влезе в сила и по този начин да се затегне контрола в сектора.Причината за забавянето според тях са опасенията от протести на дребния бизнес.


Емил Караниколов, министър на икономиката: Работенето е има текстове, има дадени предложения, администрацията ги е анализирала и утре започва обсъждането, срокът е 28 юли, тоест седми месец - разчитайте че ще бъде спазен, а може и преди това.

Караниколов поясни,че утре в министерството на икономиката са поканени представители на петролния бранш и всички заинтересовани страни.