Пет златни съкровища в Археологическия музей в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Посетителите на Археологическия музей ще имат шанса за първи път да видят събрани на едно място златните съкровища от Панагюрище, Вълчитрън, Хотница, Рупите и Дъбене.

Доц. Христо Попов, директор на археологическия институт при БАН: Вълчитрънското златно съкровище е най-голямото от Бронзовата епоха, откривано в Европа изобщо.12,5 кг. Със сигурност е било и повече най-вероятно. 24-а година е открито. За съжаление първоначално е било разпределено между откривателите. В последствие е събрано и иззето от тях. Колко са били общо съдовете и предметите, към днешна дата трудно можем да предполагаме.

Златните експонати от петте колекции са оценени на близо 45 милиона евро. Взети са всички необходими мерки за сигурност. Само гаранцията за транспортирането и експонирането им в Пловдив струва 50 000 лева.

Амелия Гешева, заместник-министър на културата: Министерски съвет гласува средствата, които са необходими като гаранция, за да се спази процедурата и да могат съкровищата да бъдат в Пловдив за такъв дълъг период. За мен изложбата е знакова.

Показването на съкровищата е част от мащабна национална изложба, озаглавена „Преоткритият свят на Стара Европа“. Целта е всички туристи да преоткрият и Пловдив като най-стария жив град на континента.

Доц. Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей – Пловдив: Тези 250 експоната, които са от фонда на музея и не са показвани, на практика са свързани с наистина най-старата история на Пловдив, която е от седмо хилядолетие преди Христа и показва, че самият град е възникнал и се е развивал в продължение на близо 8000 години.

Според експерти тази изложба е поредното доказателство за професионализма на учените от пловдивския археологически музей. Преди време те успяха да покажат за първи път у нас експонати от Лувъра и 12-те национални археологически музея на Гърция.