460 лв. месечно за ток за стая в общежитие: студенти настояват за спешни мерки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Студенти от УНСС са получили сметка за ток през февруари на стойност 153,9 лв. на човек. За това алармираха в "Денят започва" от студентския съвет на висшето училище.

Като се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, сметката набъбва до 461,7 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. Случаят не е единствен като този месец сметки за ток от около и над 300 лв. на стая са често срещано явление, казват от студентския съвет.

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия и студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

В студиото на "Денят започва" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с министерството на образованието и министерството на енергетиката.

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

Още подробности вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад