Александър Симидчиев, ДБ: Обсъждаме създаване на съвет по здравеопазването към НС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от причините за високата смъртност от COVID у нас е нашето по-застаряващо и по-болно население. На второ място - самата система не е структурирана добре и не работи оптимално. Това каза в студиото на "Денят започва" пулмологът д-р Александър Симидчиев - депутат от “Демократична България”.

Дългосрочността, стратегията и визията са това, което най-вече липсва в нашето здравеопазване, продължи той. Една от идеите, която се обсъжда в момента в "Демократична България", която да бъде надпартийно, консенсусно решение, е създаването орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", обясни д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри за здравната система е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За следния медицински кадър са необходими поне 5-6 години", подчерта пулмологът.

За него парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина, а перспективата за кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви д-р Симидчиев.

Какво още каза депутатът от "Демократична България" вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад