Последните дни от живота на Апостола

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, ви показваме затвора, в който той прекарва дните от залавянето си край Къкринското ханче до довеждането му в София, където е произнесена и смъртната му присъда.

Той се намира във Велико Търново и днес е единственият музей-затвор у нас.

В бившия турски конак в града, днес музей „Възраждане и Учредително събрание", пък могат да бъдат видени някои от малкото запазени лични вещи на Апостола.

Затворът във Велико Търново е изграден през 1854 година. Строежът е изцяло от каменен зид, през който не достига никаква светлина. Постройката има един приземен и два горни етажа, заградени са и дворове - в единия се е извършвало оковаването на престъпниците, а другият е бил предназначен за разходки.

„Васил Левски е заловен край Къкринското ханче заедно с двама свои съратници и е отведен при ловешкия каймаканин за разпит. Той взема решение, че трябва тримата арестанти да бъдат доведени в Търново.!" - разказва доц. Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново

Васил Левски е бил въдворен в специална килия, за да няма контакт с останалите затворници и за да не могат неговите съратници отвън, да реализират бягството му.

В Търново, най-големият му съратник Христо Иванов – Големия, все пак прави опит да проучи възможностите, Левски да бъде освободен.

„Васил Левски е подложен на три разпита в турския конак. При третия разпит той прави пълни самопризнания за самоличността си. В спомените на Христо Иванов – Големия е записано, че Търновският революционен комитет, прави опити да освободи Левски. Едва ли е било възможно да се случи, тъй като за подобно дело, трябва да има и мащаби. Едното предположение е било да се запалят факли пред турския конак, да изгори и да бъде освободен Левски.!" - разказва доц. Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново

Тези намерения така и не стигат до изпълнение, а Левски е отведен под конвой до София, където е произнесена смъртната му присъда.

Днес в музея „Възраждане и Учредително събрание", където той учредява Търновския революционен комитет, се съхраняват и някои от малкото запазени негови лични вещи.

„Там могат да бъдат видени оригинални вещи на Апостола. Това е негова снимка, която е подарена през 1870- та година на неговия приятел и съратник Сава Пенев, бъдещ Ботев четник, дяконският пояс „орар", който той е използвал при богослужението си от 1858 година, също така двата печата на Вътрешната революционна организация, също оригинални документи, вещи от създаването на Търновския революционен комитет.!" - показва доц. Светла Атанасова от РИМ – Велико Търново

Затворът, в който Левски прекарва последните дни преди да бъде отведен към бесилото, сега е единственият музей- затвор у нас. В него са направени възстановки на килиите от онова време, а на табло са изписани и имената на близо 400 затворници, които са лежали там, голяма част от тях - видни борци за свободата на България.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад