Общопрактикуващите лекари: Липсва ваксината срещу ротавирусните гастроентерити при децата от 1 до 5 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За липсата на важна детска ваксина сигнализираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Оказва се, че дистрибуторът на една от Ротарикс ваксините е прекратил доставките до общопрактикуващите лекари по Националната програма поради липса на договор.

В “Денят започва” д-р Костадин Сотиров - член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари, обясни, че ваксината не е част от задължителния имунизационен календар и е безплатна. Тя се поставя за предотвратяване на ротавирусните гастроентерити при децата от 1 до 5 години. Това са тежкопротичащи диарии, които са около 40% от причините за приемане на децата в болница, като при 80% от малките пациенти от 1 до 5 години заболяването протича изключително тежко.

Имунизацията се извършва до 6-месечна възраст, а обхватът ѝ е около 35-40% на бебетата. Ваксината е с много висока ефективност и благодарение на имунизацията има значително намаляване на заболяването, допълни д-р Сотиров.

“Затова се получи много неприятно, когато без предварително предупреждение доставката на тази ваксина беше спряна. Деца, при които сме започнали имунизацията с тази ваксина, няма втора доза, която да поставим, за да завършим имунизацията, а не може да я заменим с другата ваксина, която има, защото двете не са взаимозаменяеми. Изчакването също не е решение, защото децата навършват възраст и тя вече не може да бъде поставена” , каза още той.

Какво още каза д-р Костадин Сотиров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад