Български евродепутати: Цената на санкциите ще плащат и европейските граждани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Санкциите срещу Русия все още не са достатъчно строги. Те трябваше да се наложат много по-рано, след първата агресия, когато Русия окупира Крим и така Путин нахлу в Украйна. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов.

По думите му европейските лидери тогава са избрали мек, плаващ подход на постепенни мерки и санкции, който само е усилил агресивните планове на Кремъл.

“В момента сме свидетели на една престъпна война, която Кремъл води срещу Украйна, а чрез тази война той воюва и с Европа. Европейците, след като закъсняхме години да имаме една по-твърда и решителна политика спрямо Русия, сега се налага за известен период и ние да част от тежестите на войната. Няма друг изход”, допълни още той.

И според евродепутата Петър Витанов от ПЕС/БСП - също гост в предаването, “и европейските граждани, след украинските, са онези, които ще платят цената на войната в буквален и преносен смисъл”. За него санкциите са политическият отговор на руската агресия в Украйна.

“Те са резонни, останалото е въпрос на механизъм, който трябва да бъде много внимателно премерен. Защо БСП беше против санкциите през всичките тези години? Защото ако те целяха отслабване на руската икономика, те не постигнаха ефекта си, а напротив - отслабиха европейската икономика, е диверсифицираха руската такава”, обясни той.

По думите му е важно да има отговор на агресията на Кремъл, защото “няма как да оставим правото на силния да замести силата на правото”, но отговорът трябва да е такъв, че да да предпази европейските граждани. Например, Европа няма план "Б" по отношение на руските газови доставки, поясни той.

Какво още коментираха българските евродепутати в студиото на предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад