Любомир Каримански: Помощта за Украйна няма да се взима от заеми, а от буфери в бюджета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Общата декларация на Народното събрание за Украйна не може да остане куха, затова веднага се свързах с финансовия министър и с колегите и много бързо обсъдихме как можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" шефът на Бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански - депутат от “Има такъв народ”.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн лева. Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна, обясни той.

По думите му при спиране на газовите доставки България категорично трябва да има план Б, но към момента такъв не е представен в парламента.

"Нормално е да изискваме това нещо, нормално е да имаме достатъчно предвидимост в военновременните запаси, тъй като в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори напротив - запасите по един или друг начин изчезваха от държавата", подчерта Каримански.

Според него възможни са отклонения в инфлацията от прогнозираното досега, тъй като никой не е подозирал какво ще се случва в момента.

"Това показва, че ние трябва да имаме достатъчно гъвкавост в бюджета и механизмите, които са заложени, за да не попаднем от ликвиден във фискален капан", допълни той.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, ще разчитаме и на парите от Плана за възстановяване, но при бързо изпълнение на препоръките от ЕК, каза още Каримански.

По повод взаимните санкции между Русия и България и последиците от тях Каримански заяви, че трябва ясно да изразим позицията си на ниво Европейски съюз и подчерта:

"Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, която да постави тези въпроси в Европа. Ние сме една от първите граници на ЕС и ще търпим достатъчно негативи от това отношение.”

Депутатът от “Има такъв народ” коментира и намаляването на бюджета на БНТ с 2 милиона лева така:

"Всяка година близо 1 милион се дават за придобиване на техника. Ако БНТ успее да защити бюджета си, при актуализацията сме готови да върнем и 3 милиона лева.”

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад