Банковите карти - какво трябва да знаем за парите ни? - Мирослав Вичев и Стоилка Арсова от "Борика"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Системата на "Борика" се занимава с междубанковите разплащания. Когато с карта, издадена от една банка, се направи транзакция на устройство, което е на друга банка, това междубанково разплащане се прави от "Борика", обясни Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на "Борика".

"Дейността ни е по-скрита. Усещат ни всички, когато нещо не работи при нас, но когато всичко е нормално, крайните услуги се предлагат от банките. Транзакциите са над 1 млн. на ден, но те се управляват от различни институции - има международни, има през интернет и т.н. В последните няколко години и у нас, както и в други европейски страни, много сериозно се вдигна обемът разплащания при търговци - преди 3-4 години той надмина този на банкомати."

Незабавните плащания в европейски мащаб станаха новото нормално, констатира Стоилка Арсова, директор в "Борика".

"Това е разплащане "сметка-сметка", като стандартът в Европа е до 10 секунди. Ние през2021 г. въведохме тази нова за клиента услуга, която се възприе много добре. Едно е да чакаш събота-неделя да ти постъпят пари по сметката, особено за бизнеса, друго е - за 10 секунди. Всички наши банки, платежни институции, се включиха и покриха този вид услуга, като сега започваме да надграждаме други такива."

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад