Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий пристигнаха в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий пристигнаха в България. Свещената реликва за първи път излиза от Гърция. Днес с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата "Света Неделя", където вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня в памет на Методий и Кирил.

В 12 часа на обяд ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала. Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се придружава от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир.

Мощите ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях, достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

"Светите мощи бяха случайно открити от български монах при едно посещение на Света гора и там когато се е покланял на всякакви мощи, изведнъж му попадат пред очите мощите на Светите братя Кирил и Методий. Тогава идва идеята да бъдат донесени в България, да бъдат показани за преклонение на българския народ и за прослава на Светите братя", разказа за БНТ свещеник Костадин Тренев.

 

Вижте повече в прякото включване на Кристиян Гаров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад