Д-р Християна Бацелова: Ваксинираните срещу човешка вариола са много по-защитени срещу маймунска шарка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нови случаи на маймунска шарка в Европа. Заболяването е характерно за Африка, но през изминалите седмици заболели се появиха и на стария континент - случаи има във Франция, Германия, Великобритания и Белгия, съобщено беше и за заразен в Гърция. За заболяването ще разговаряхме с д-р Християна Бацелова, епидемиолог, преподавател в МУ.

Маймунската шарка е заболяване, характерно за Централна и Западна Африка, конкретно - дъждовните гори. Пренасянето на вируса се улеснява от човекопотока, който безпрепятствено пътува от един континент в друг, обясни тя. Другият начин за пренос е чрез внос на гризачи или други животни, заразени с вируса на маймунската вариола.

Притеснително, по думите й, е, че има случаи на заболяването в тези държави, които нямат епидемиологична връзка с Африка. По някакъв начин тези хора са се заразили в Европа и връзката със заразяването им се изяснява.

Д-р Бацелова уточни, че за България няма данни през годините назад да има регистриран случай на това заболяване. Тя допълни, че болестта е позната. Още през 50-те години вирусът е открит сред лабораторни маймуни в Африка. Оттам идва и името "маймунска вариола", макар то да е по-разпространено сред гризачите. В Европа и в Америка е имало случаи на заразени през годините и заболяването не е ново.

Епидемиологът отбеляза, че заразяването се осъществява по въздушно-капков механизъм. Вирусът се отделя в аерозола. Отделя се и с всички телесни течности. Така че тези болни представляват най-голям риск за семейството и близките в дома си, както и за медицинския персонал, който се грижи за тях. В обществото е възможно заразяване при по-близък и по-дълготраен контакт. Тя открои, че в България има риск от морбили поради ниския ваксинационен обхват.

Има лечение за заболяването, поясни д-р Бацелова и допълни, че до 1/10 от заболелите ще умрат от тази инфекция. Уточни, че протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола или т.нар. "едра шарка". Ваксинираните срещу едра шарка са много по-предпазени и ако се разболеят, боледуват много по-леко. В този смисъл заболяването е по-опасно за младото поколение, тъй като ваксинацията срещу човешката вариола у нас е спряна в края на 70-те години.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад