Проф. Владимир Чуков за позицията на Турция по разширяването на НАТО

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Финландия и Швеция искат да влязат в НАТО. Ръководството на Алианса е готово да отвори вратите си за тях, но Реджеп Тайип Ердоган има други планове. Турският лидер заплашва с вето и поставя условия на двете държави, за да даде подкрепата си за членство. Има ли резон зад действията му или става дума за поредния политически блъф? И още – как се променя военно-политическата карта на Европа на фона на войната в Украйна? Отговорите потърсихме от проф. Владимир Чуков – арабист и експерт по международна политика.

Тежестта на турската държава след руската инвазия в Украйна се увеличи многократно. "Затварянето на Босфора, затварянето на въздушното пространство на Турция за граждански и военни полети на Руската федерация към и от Сирия, идваше да подскаже, че Турция се оказва единствената врата на Русия за нещо като Запад, ако възприемем, че Турция е западна държава", обясни проф. Чуков.

Ердоган много отдавна има проблеми с Финладния и Швеция, тъй като това са държави, които толерират кюрдите и тяхната кауза при това от 70-те години на миналия век, допълни той.

Акцентира, че кюрдската общност в Швеция е около 100 000. Припомни, че само преди два-три дена в Стокхолм и няколко други града са проведени антинатовски демонстрации, като основните демонстранти са кюрди.

Що се отнася до оръжието - военнопромишленият комплекс на Швеция е толкова ефективен, че конкурира този на американците, коментира проф. Чуков. Допълни, че скандиванските страни поставят на пиедестал правата на човека и много често бежанци от Ирак или Сирия намират подслон именно в тези държави.

Исканията на Ердоган са свързани и това поне милион, милион и половина сирийски бежанци да се върнат и това е свързано с антибежанските настроения в самата Турция.

Какво още каза той в студиото на "Денят започва" - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад