Венко Сабрутев по темата трябва ли да има КСНС при президента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В навечерието на 24 май темата Северна Македония отново приковава вниманието. Особено чувствителна е тя - и исторически, но и с настоящата политика, която водят съседите ни. Къде сме ние, има ли преосмисляне и нужен ли е нов Консултативен съвет за национална сигурност при президента по тази тема. Разбира се, и останалите политически сюжети от седмицата коментирахме с Венко Сабрутев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната", зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по енергетика.

Не смятам, че темата за Северна Македония е водеща за хората в момента, заяви Сабрутев. По думите му актуални са темите за инфлацията, цените на горивата, газовата криза и т.н. Подчерта, че позицията на "Продължаваме промяната" е изключително ясна - подкрепяме позицията на премиера да бъде свикан КСНС при президента. "Следва да се търси национален консенсус по темата за Северна Македония и това няма как да бъде решение единствено и само на министър-председателя, категоричен е той.

Припомни, че последният КСНС при президента е проведен през януари, когато геополитическата обстановка в Европа беше съвсем различна - нямаше война. Повтори, че не може да се очаква един човек да поеме 100% от тежестта на тази тема. Тепърва такова решение трябва да влезе в парламента и това решение трябва да бъде подкрепено със закон.

"Няма да тръгнем в посока вдигане на ветото, ако нямаме ясни гаранции, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си, тя може да направи множество жестове, с които да ускори процесите. Ние знаем, че се краде историята ни, присвоява се, биха могли да направят жест да върнат костите на цар Самуил в България, това ще покаже, че има воля за промяна в политиката на държавата относно българската история", подчерта той.

Той коментира газовата криза с думите, че плащането на руски газ в рубли ще бъде нарушение на санкциите.

"България изпълнява своите ангажименти по договора за доставка на природен газ, тя е не е виновната страна да се спре газът. Европа е единна по темата. България трябва да търси най-добрата доставна цена. Мерките, които предложи коалицията са ясно таргетирани. На пазара има манипулации, Комисията за защита на конкуренцията е ключова, за да не се случват подобни неща", каза още Венко Сабрутев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад