ЦИК ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетини във всяка СИК, така че да са достъпни за всички

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЦИК ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетини във всяка СИК, така че да са достъпни за всички. Това заяви в "Денят започва" председателят на комисията Камелия Нейкова.

Централната избирателна комисия ще зададе и специални указания към секционните избирателни комисии, така че да се осигури видимост за камерите по времето на броенето на бюлетините.

"Ще се прави видеозапис, който трябва да се предаде в РИК. Оттам той ще бъде предаван в ЦИК и ние ще го публикуваме на мястото, където се осъществява видеонаблюдението, така че, ако някой не е успял в реално време да провери процеса на преброяване, да може да го направи във всеки един момент. Ще зададем специални указания как да се работи във времето на преброяване, така че да има видимост, за може да се разчита номера на партията, да не е формално видеонаблюдението", увери Нейкова.

Все още, обаче, не е ясно по какъв технически начин ще бъде организирано видеонаблюдението. За техническото обезпечаване се очаква решение на Министерски съвет.

Работата по организацията на вота на 2 април върви в срок, увери Нейкова.

Тя отново подчерта, че няма проблем с хартията за машинно гласуване - направен е експеримент, машините работят с новия вид хартия със специална защита, има и уверение от печатницата на БНБ, че ролките ще бъдат доставени навреме.

Машинната бюлетина няма да включва съдържанието на хартиената, защото, предвид размера ѝ, това би било нечетимо. На машинната бюлетина ще бъде изписана единствено партията, за която е подаден гласът и номерът на преференцията, ако има такава.

"Машинната бюлетина ще изглежда със същите реквизити като сегашната разписка. Вероятно ще е малко по-дълга, защото трябва са се сгъне и да ѝ се сложи печат. Шрифтът на посочените партия и преференция ще е по-голям, за да няма проблем с броенето", посочи Нейкова.

Тя не очаква проблеми при работата на СИК и призова да се подходи отговорно:

"Ако се присъства на всички обучения, грешките ще се сведат до минимум. Още повече, и с увеличеното възнаграждение, се надявам да подходят отговорно", каза Нейкова.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад