Сирийската общност у нас събира материални дарения за пострадалите от земетресението

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сирийската общност у нас събира материални помощи, като зимни дрехи, одеяла, палатки, лекарства, с надеждата при първа възможност те да бъдат изпратени към бедстващите им съграждани в Сирия.

"Събираме дарения и сме мобилизирани напълно като сирийска и арабска общност. Получаваме много дарения от български граждани, български граждани ни се обаждат, също искат да пращат за Сирия. В готовност сме да пращаме, стига да има превоз", обясни Мохамед Ибрахим - председател на асоциацията на сирийците в България

В момента се събират материални помощи в посолството на Сирия. Заради санкциите обаче паричните средства се блокират от банките. Засега не може да се открие банкова сметка, в която хората да даряват.

Най-добрият вариант за превоз на материалните дарения е директен полет ъс самолет. В най-засегнатия градове - Алепо - има летище, където кацат самолети от други държави

Ние апелираме както българското правителство, така и тези в цяла Европа да пращат помощи, защото положението в Сирия беше трагично още преди земетресението. В някои райони има ток за не повече от половин час на ден, някои от хората са загинали докато са спели на студено.

Призова държавите да спрат да говорят с политика и санкции в този момент и да работят за хуманността.

"В последните две години санкциите станаха жестоки и няма ток. когато те имат възможност, те се свързват с нас. Цяла Сирия, между другото, беше засегната от земетресението. Бедствието е в 6-7 града, но в цялата страна вече има апартаменти и блокове, които всеки момент може да паднат. А трусовете не спират".

Мохамед сподели, че сред неговите роднини няма загинали, но са стояли повече от 24 часа на улицата заради притеснения блокът им да не се срути.

Вижте още в прякото включване.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад