Д-р Близнаков: Ковид леглата са запълнени на 85% в УМБАЛ "Св. Анна"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличават се заразените с Ковид, почти цяла България, с изключение на 3 области, е в червената зона, преобладава британският щам на болестта. Това е и причината да се заговори за затягане на мерките. В болниците бяха спрени плановите операции.

В момента в УМБАЛ "Св. Анна" има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, от които 15 са в реанимация и 11 от тях са интубирани, съобщи в "Денят започва" д-р Славчо Близнаков, директор на болницата. Вчера там е преобразувана още една вътрешна клиника в Ковид клиника с 35 легла и тази сутрин 21 от тях са заети.

"За последните 24 часа в болницата са постъпили 39 човека с доказан Ковид с белодробни изменения в средно нтежко или тежкоп състояние", заяви д-р Близнаков.

И посочи, че увеличаването на случаите с Ковид в болниците затруднява другата им дейност, затова са спрени и плановите операции - екипите са разкъсвани между спешните случаи и Ковид болните, а тези екипи не бива да се смесват.

"Натискът е не само за Ковид легла, а и за дейността на болницата като цяло, затруднява се и организационната дейност", каза директорът на "Св. Анна".

В момента в болницата има още около 40 свободни легла за средно тежки случаи, които биха могли запълнени при този темп на заболеваемост за 48 часа. До края на януари е имало бавно санижаване на хоспитализираните болни, докато от началото на февруари до днес има постепенно бавно и плавно увеличаване на броя на болните с Ковид, подчерта д-р Близнаков.

Заповедта за спиране на плановите операции не се отнася за онкологични такива, за бременни, за родилки и т.н., поясни директорът на "Св. Анна".

В УМБАЛ "Света Анна" над 50% от легловия фонд е определен за Ковид и в момента е запълнен на 85%, допълни още той.

За момента болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните.

Досега епидемията в България се управлява много разумно, смята д-р Близнаков.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад