Каква е причината за зачестилите земетресения у нас?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поредни четири слаби земетресения преди два дни бяха регистрирани между Димитровград и Хасково, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Причините за зачестетилите трусове коментира доцент Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН в "Денят започва".

"Балканския полуостров е доста сеизмична зона, особено Гърция и Турция. Там често стават земетресения и причината за тях са коализията между африканската и евразийската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения", поясни Петя Трифонова.

В България не се очакват големи земетресения. Сеизмичната поредност около град Лариса, Гърция, няма да предизвикат земетресения у нас.

"Имаме дефинирани няколко огнища, които следим как се развиват процесите в Турция. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо", допълни доц. Трифонова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад