Проф. Радостина Александрова: Надпреварваме се с вируса, затова спазването на мерките е много важно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причините за нарастване на случаите със заразени с COVID-19 са комплексни - все още нямаме колективен имунитет и има голяма група хора, които са чувствителни към вируса, новите варианти, които се разпространяват доста по-успешно и умората от мерките срещу заразата у някои от нас. Това коментира в студиото на “Денят започва” вирусологът от БАН - проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта, че все още няма данни бързоразпространяващият се британски вариант на вируса да е с по-тежка клинична картина и по-висока смъртност, но подобни на неговите мутации, позволяващи по-добро разпространяване, се откриват и в южноафриканския, и в бразилския вариант.

Според нея са интересни хипотезите за разпространяването на британския вариант на вируса, защото това се случи през ноември, когато във Великобритания бяха въведени доста строги ограничения.

“Има различни хипотези. Едната е, че той се предава по-добре, другата - че има по-дълъг период, през които може да се предава, че има мутации, които му позволява да бяга от имунния отговор или много по-бързо се размножава от класическия вариант. Но на мен ми направи много силно впечатление една от хипотезите - по време на блокадата през ноември училищата са били отворени. Това е една от хипотезите - децата и юношите до 18 години може би са по-възприемчиви към този вирус, което е помогнало за неговото разпространение. В интерес на истината, тази хипотеза не е потвърдена с изследвания на семействата на децата”, обясни проф. Александрова.

По думите ѝ “ние наистина се надпреварваме с вируса” и затова сега повече от всякога са важни всички противоепидемичните мерки, включително и ваксинирането.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад