Д-р Маджаров: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В страната няма само заболявания от Ковид, има и много други неепидемиологични хронични заболявания, чието диагностициране и лечение не търпи отлагане, заяви в "Денят започва" председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Това е и причината от БЛС да реагират остро срещу забраната за планови операции. Това прави половин година закъснение на диагностиката  и лечението на тези заболявания. Тезата с недостига на легла заради увеличените случаи на заразени не е съвсем точна, много далеч сме от запълването на леглта, има проблем само с тези, където се лекува ковид, посочи д-р Маджаров. 

"В момента говорим за затруднения при прием на Ковид пациенти, защото няма достатъчно разкрити Ковид легла", поясни председателят на БЛС.

При масовото заразяване напоследък в лечението на Ковид вече се включват и лекари от други специалности, специализанти, студенти от последния курс на следване.

От отлагането на плановите операции страдат на първо място пациентите, но и е проблем от финансова гледна точка за болничние заведения, защото те практически ще продължат да получават 85% от предвидения им месечен бюджет при завишени разходи. Финансовото стимулиране на лекарите при лечение на Ковид трябва да продължи.

От 20 000 с положителна проба в болници се лекуват около 2 000, останалите 18 000 се наблюдават по един или друг начин от общопрактикуващите лекари, това също не трабва да се забравя, подчерта председателят на БЛС/

Какво още каза д-р Иван Маджаров вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад