Таня Михайлова: Всяко училище може само да решава за онлайн обучението

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато се налага, ще се преминава към дистанционно обучение. Този вариант не е изключен. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" зам-министърът на образованието Таня Михайлова.

Основен критерий за преминаване към дистанционно обучение е да има повишена заболеваемост в населеното място, повишен брой заразени хора на 100 000. Следи се показателят дали съответното населено място попада или в оранжевата или в червената зона, обясни Михайлова.

Мисля, че абсолютно никой не иска да бъде в такава ситуация, подчерта зам.-министърът.

Тя обясни какви са критериите за решението на всяко отделно училище да премине в онлайн форма на обучение.

Трябва да се следи заболеваемостта във всяко едно училище тогава, когато няма предписание от РЗИ. Допреди няколко дни трябваше задължително да има такова предписание, но тук вече може да се вземе решение, адекватно на обстановката в конкретното училище.

Критериите на училището са:

  • повишен брой ученици, които отсъстват
  • голям брой карантинирани паралелки
  • брой на отсъстващите учители

Наистина всички мерки се взимат от училищата, но тук вече е и личната отговорност както на самите ученици, така и на родителите. Не сме променили насоките - в клас учениците все още могат да бъдат без маска, но който прецени, може да бъде и с предпазно средство, обясни Михайлова.

Присъстването обучение има много предимства, друго е да има контакт в класната стая, но когато се взима решение, то трябва да бъде и разумно, и балансирано. Когато говорим за дистанционно обучение, връзката се опосредства чрез електронно устройство, това е различното. Няма ги предимствата на живото общуване и педагогическото взаимоотношение в една класна стая.

Когато едно училище няма достатъчно технически средства за онлайн обучение, то ще може да ги вземе от друго учебно заведение, което не ги използва в този момент. Няма да има ученици без техническа обезпеченост, допълни зам.-министър Михайлова.

Относно детските градини тя обясни, че още в края на май и през цялото лято те са отворили и са натрупали опит. Там ситуацията е в нормалните граници.

Там, където има повече отсъстващи учители, училището може да премине онлайн, в момента те са 0,5%, допълни зам.-министърът. Системата ни е дисциплинирана, просто още малко трябва да се повиши нивото на личната отговорност, подчерта Михайлова.

Няма думи, с които да намалиш болката при загуба на живот. Това е лична човешка трагедия. Не сме и питали как и къде са се заразили тези учители, това, което знаем е, че те са отсъствали повече от 2 седмици от училище, обясни зам.-министърът след като вчера стана ясно, че две учителки са загубили битката с коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад