Коронавирусът в Сандански - ще успеят ли властите да опазят туристическия курорт от заразата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка със зачестилите през последните две седмици случаи на заразени с COVID-19 в курорта Сандански и почти запълнения капацитет на болницата, кметът на общината реши да предприеме допълнителни мерки с цел намаляване разпространението на вируса.

Сандански е предпочитано място за почивка от много туристи. Хотелиерите разчитат за Студентския празник 8 декември, както и за Коледа и Нова година, градът да не остане празен.

Заради пандемията обаче, кризисният щаб още миналата седмица отмени всички масови събирания, спортни, културни и обществени мероприятия, както и лични семейни тържества като сватби и кръщенета.

Ежедневно се прави дезинфекция на всички обществени места със струпване на хора, обстановката е динамична, коментира пред БНТ кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Този следобед предстои среща на местната власт с хотелиерския бранш, за да бъдат обсъдени мерките.

Сандански е водеща туристическа дестинация, по-важно разбира се, е здравето, затова е необходимо да намерим баланс с местния бизнес, обясни още кметът. Това е основното предизвикателство за нас, допълни Стоянов.

Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19

Относно ситуацията с лечението на болни от коронавирус в местната болница, кметът съобщи, че там все още има свободни места. Има готовност за разкриване на нови, ако се наложи. По-големият проблем обаче е липсата на медицински кадри. Персоналът е на прага на своите физически и психически възможности, допълни кметът.

В Сандански щабът се събира превантивно през ден, не чакаме да възникне нещо и да действаме постфактум, заяви Стоянов.


Междувременно, късно снощи стана ясно, че кметът на Община Петрич Димитър Бръчков е с положителен резултат за коронавирус. Изследването е направено с PCRтест. Кметът е в добро общо състояние, но през нощта е останал под наблюдение в МБАЛ "Югозападна болница", база гр. Петрич. От днес ще бъде на домашно лечение, съобщават от общината в Петрич на страницата си във Фейсбук.

Предстои да бъдат изпълнени инструкциите на Регионална здравна инспекция за последващи действия относно контактните лица с кмета. От общинското ръководство в Петрич призоваха жителите да спазват стриктно предписанията на здравните власти, за да се сведат до минимум рисковете от заразяване.

Репортер: Антония Сукалинска