Посланик Костов: Българите в Испания не са търсили посолството заради Ковид кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Испанският премиер Педро Санчес обяви извънредно положение и вечерен час в цялата страна, с изключение на Канарските острови, в опит да ограничи втората вълна от Ковид-19. Новото извънредно положение ще продължи до началото на май. В страната има и много българи. Посланикът на България в Кралство Испания Иван Кондов коментира за "Денят започва" мерките в страната срещу разпространението на COVID-19. 

Испания преживява втора вълна на заболяването, през уикенда бе отбелязан един негативен рекорд от 52 000 заразени, а през изминалата седмица се отчитаха до 20 000 души на ден. Заразените са повече отколкото по време на първата вълна, но смъртните случаи са значително по-малко, по-нисък е натискът върху болниците и самите болници са много по-добре подготвени, съобюи посланик Кондов.

Мерките, които въвежда правителството, са вечерен час от 23:00 до 6:00 часа, като автономните области могат а го променят с един час напред или назад, въвеждат се рестрикции като ограничаване събирането на повече от 6 човека на едно място, запълване на заведенията до 50%. Отделни автономни областо са приели още по-драстични мерки, като например в Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, има и ограничения за излизане от областта. Хората приемат положително мерките, защото бяха шокирани от високата смъртност през първата вълна. Според статистиките 75% от населението одобрява рестрикциите. 

Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството, заяви посланик Иван Костов. Легално пребиваващите в страната българи имат същите права, като испанците и за тях е напълно достатъчно да се обадят на личния си лекар и на телефон, специално посочен за симптоми с Ковид.

Вижте целия разговор с посланик Костов във видеото.