Д-р Радка Масларска: Много малък процент от новородените могат да се инфектират през бременността

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Пазарджик се роди бебе с антитела срещу COVID-19, съобщиха от местната болница. 28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с коронавирус в последния триместър на бременността, е родила бебе, което има антитела срещу вируса.

Бременните също са засегнати от COVID-19, но много малък процент от новородените бебета могат да бъдат инфектирани по време на бременността, защото  антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от майката към бебето. Това обясни в “Денят започва” д-р Радка Масларска - началник на Отделението по неотатология, Аджибадем Сити Клиник  в болница Токуда.

“В края на лятото едно голямо проучване във Великобритания и Италия показва, че само 4% във Великобритания и 5% в Италия вертикално преминаване. При всички деца, при които се откриват антитела, които могат защитават от COVID, се касае за преминали от преболедували майки антитела”, добави тя.

От нашия опит през последното тримесечие на миналата година при 11 бебета, родени от майки с COVID-19, в 90% от случаите се откриват този клас антитела”, съобщи още  д-р Масларска.

Тя уточни, че изследванията не са толкова детайлни - например, какво е количеството на антителата и какъв може да е периодът на защита, защото децата боледуват много по-леко.

“По-интересното е, че имаме 15 деца, които са се родили от майки с активна инфекция в момента на раждането. От тях само при едно се изолира PCR за COVID-19 - тоест детето имаше антигена на вируса и влиза в тези 4%, при които става преминаването по вертикален път. Докато майката беше в много тежко състояние, детето имаше много лека симптоматика”, каза още д-р Масларска.

По думите ѝ вирусът не преминава през кърмата - кърменето дори се препоръчва, защото детето се ражда имуннокомпрометирано и със защитните фактори на кърмата се създава сигурност за детето при неговата адаптация след раждането.

Какво още сподели още тя вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад