Фандъкова: В момент на криза няма как да предвиждаме увеличаване на данъците и таксите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

1 милиард и близо 900 милиона лева - с толкова пари ще разполага София тази година. През предишната година на два пъти се наложи актуализация на бюджета, но е постигната основната цел - запазването на финансовата стабилност на града.

През тази година предстои поредно увеличение на учителските заплати, увеличаване на средствата за социалните работници, както и средствата за системата на здравеопазването.

"Около 1 милиард 380 милиона са за държавноделегирани дейности", обясни пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя определи бюджетът като реалистичен и напрегнат, който се отличава със стратегически цели и проекти. В него не са изключени и текущи проблеми, както и вече започната работа по кварталите,увери Фандъкова.

Три са основните цели през тази година. На първо място - стратегическите инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 милиона лева са заложени за тези цели, обясни Фандъкова. 

Основна цел е изграждане на етапи от третия градски ринг, за да бъде облекчен трафикът. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев", както и връзките със Северната скоростна тангента.

50 милиона са насочени към работа в кварталите.

Един от най-важните проекти е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай №5, която започва през месец март.

10 са ключовите проекти, които са заложени в проекта, подкрепен от Европейската инвестиционна банка. Вътре е включен и първият етап от Зеления ринг на София - 3 километра вело и пешеходна алея по старата ЖП линия от "Слатина" до Борисовата градина.

Около 200 милиона лева ще бъдат отделени за справяне с проблема със замърсяването на въздуха. Вече е обявена процедура за закупуване на уреди за отопление, с които да се заменят печките на дърва и въглища на голяма част от домакинствата.

Средствата за миене на улици също ще бъдат увеличени. С 24% са увеличени площите за миене. Отваря се нова програма за "кални точки" - местата, в които се паркира и от които се разнася прах и кал. Такива пространства вече са облагородени в "Овча купел", "Красна поляна" и "Надежда".

Не се предвижда увеличаване на данъците и таксите в този момент на криза, увери кметът Фандъкова.

Ситуацията с плаващите сметища е показала важността на ролята на превенцията, отбеляза Фандъкова. Всяка година Столична община почиства около 100 км речни корита. За тази година има проект за почистване на 10 км от р. Искър - от Панчарево до Летище София. Предвидено е и изграждането на вело и пешеходна алея.

Районните кметове на трите пострадали района са минали по пострадалите къщи, описани са щетите. Желаещите могат да кандидатстват за еднократна помощ.

В бюджетът за 2021 година се залага и на строителството. Важна стратегическа цел е изгажането на детски градини, училища и ясли. За това са превидени близо 70 милиона лева. Продължава и работата по програмата за изграждане на салони по физкултура в училищата.

"Винаги има проблеми при строителствто. Строителните фирми биват санкционирани. За мен има две важни неща. Първото е строг контрол при строителството и второто - когато се случи някакъв проблем, той да бъде отстранен не за сметка на софиянци", категорична беше кметът Фандъкова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад