Данъчни промени - с колко ще скочат налозите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По време на предизборната кампания всички кандидати декларираха, че няма да вдигат местните данъци и такси, а същевременно ще увеличават приходите в общинските бюджети. Това обаче няма да бъде тяхно решение, защото в предложение на Националното сдружение на общините за промени в Закона за местните данъци и такси, което е прието от правителството и се очаква да бъде обсъждано и гласувано в Народното събрание, се предвижда данък сгради да се повиши в много общини от началото на 2025 година заради увеличението на данъчните оценки на имотите. 

В някои градове скокът ще бъде с десетки проценти. Ефектите и причините за това в студиото на "Денят започва" коментираха Силвия Георгиева - изпълнителен директор на “Национално сдружение на общините”, и Петър Ганев - експерт от Институт за пазарна икономика.

"С предложената от Министерство на финансите данъчна промяна се дава възможност на данъчните оценки да дойдат в реалността, тъй като те са замръзнали на нивата от 2007 година", заяви Силвия Георгиева.

"Всъщност ние го казахме още между двата тура на изборите, че ще се вдигнат данъците и то не заради общинските съвети, а заради промяна в закона. Факт е, че данъчните оценки са изключително изоставали - те изостават 10 пъти от нивата на пазара", допълни Петър Ганев.

Какво още казаха те вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад