Политически ходове след изборите - анализ на Светослав Малинов, Димитър Ганев, Тончо Краевски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическите процеси на фона на изборните резултати коментираха в "Денят започва" проф. Светослав Малинов, Димитър Ганев и Тончо Краевски.

"Не мисля, че в момента може да се мисли за някакво отслабване на коалицията. По реакциите, независимо от резултата, който може да представи като по-добър от всички останали партии, ГЕРБ кой знае защо и Борисов лично създава впечатлението, че са много, много недоволни от изборите, тъй като тръгнаха на партиен и вътрешен диалог за това дали да останат в правителството. Това е диалог с предизвестен резултат - разбира се, че ще останат", отбеляза проф. Малинов. Според него след изборите правителството ще бъде по-стабилно, а БСП по-скоро спечели от тези избори, защото поведе опозицията.

Според Димитър Ганев на тези избори всеки е взел своето.

"ГЕРБ задържа най-добри позиции в местната влас, имам предвид най-много общински съветници, като най-много кметове, кметове на областни градове. Общо взето ГЕРБ взе своето, ПП-ДБ също. Стру8ктурата на вота на ПП-ДБ винаги е бил концентриран в столицата и в няколко областни града. В този смисъл не трябва да ни очудва това, че те нямат присъствие в по-малките населени места, в по-малкоте общини. От друга страна ДПС е константна величина, която повтори позициите си. Това, което прави впечатление за БСП - като че ли се появява някаква жизненост, каквато не бяхме свикнали да наблюдаваме в последните няколко години. Всички успехи на БСП, които виждаме - и Шумен, и Русе, и София - те се дължат въпреки ръководството, въпреки Корнелия Нинова", коментира Ганев.

"Искам да кажа нещо за лидерството на опозицията. Сглобката има много интересно свойство. ГЕРБ имат много интересна двойствена позиция, като елемент на сглобката, защото от една страна те са най-големият партньор в мнозинството и същевременно те заемат парламентарното пространство на лидер на опозицията, защото непрестанно играят ролята на коректив на правителството, те се карат на правителството, когато то не се консултира с парламента, когато не изпълнява ангажиментите си, излизат от зала, което всъщност много повече ще блокира в монебта работата на правителството, отколкото вотът на недоверие", каза Тончо Краевски.

Анализаторите се спряха и на процесите в ДПС, каква ще е съдбата на (не)коалицията.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад