Мартин Владимиров: “Лукойл” се възползва от дерогацията и изнася за целия свят

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Редица правителства, откакто дерогацията влезе в сила, помагат на “Лукойл” да генерира свръхпечалба, която от март 2022 година се изчислява на около 3 млрд. долара. Публикувахме изследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация "Global witness" и финландски Център за енергийни проучвания, което показва, че само от март до юли при влязлата в сила дерогация “Лукойл” е генерирал допълнително 1 млрд. евро заради потреблението у нас на руски суров нефт и заради износа на финални горива към целия свят. Това заяви в студиото на “Денят започва” Мартин Владимиров - енергиен експерт от Център за изследване на демокрацията .

“Това противоречи на духа на дерогацията, която не позволява износ на горива, ако те не са в Украйна, което е една малка част от износа, или ако се застрашава екологичната сигурност на Бургас и Черно море. Това е така, защото при въвеждането на дерогацията, се е смятало без основания и реални доказателства, че “Лукойл” не може да съхранява достатъчно горива и суров петрол у нас. Това не е така и противоречи на фактите - “Лукойл” може да съхранява близо три месеца потребление горива у нас и няма рискове да се съхраняват по-големи количества, а не да се изнасят”, категоричен беше експертът.

Той подчерта, че “дерогацията не е дадена на “Лукойл” да прави свръхпечелба, както се получава, а за да гарантира доставките само за българските потребители.

“Нашият анализ показва, че “Лукойл” възползва от дерогацията и изнася за целия свят”, добави Владимиров и даде пример със сделка, при която на 8 август от “Росенец” отпътува танкер, който след 15 дни пристига в Ротердам с 265 хил. барела нафта за Холандия, което е нарушение на санкциония режим.

По думите му дерогацията не е понижила цените на горивата у нас и те остават близки до средните в ЕС.

“По-ниски са с около 5% и със сигурност не са с 20% по-ниски, каквито трябва да са, ако се вземат предвид разходите на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара при средни цени на пазара около 90 долара”, обясни той.

Какво още каза енергийният експерт от Център за изследване на демокрацията  вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад