Даниел Лорер: Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера "Продължаваме промяната" проведоха рекордно кратка среща с "Възраждане" във връзка с бюджета за 2023 г. В акцент обаче се превърнаха събитията в кулоарите между ГЕРБ и ПП и размяната на реплики във връзка с бъдещото затваряне на въглищните централи. Междувременно тръгна делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов за клевета. По тези теми в "Денят започва" разговаряхме с депутата от ПГ на "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

Целта на цялостната медийна истерия на ГЕРБ вчера беше много проста - тя трябваше да скрие резултата от посещението на ЕК. С представителите на Комисията ние обсъдихме Плана за възстановяване и устойчивост в НС по тема "Енергетика", подчерта Лорер.

"Оказа се, че през всички тези години ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с Европейската комисия и всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото", категоричен е той.

Акцентира, че ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии.

"Защо изисква намаляване на емисии? Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече - през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него - нищо, освен саниране?"

Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите. Това може да стане, не затваряйки въглищните централи, а намалявайки количеството работа, което те вършат сезонно, обясни Лорер.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад