Децата и COVID-19 - при какви симптоми да ги заведем на лекар или в болница?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 Новата вълна от Ковид 19 засяга все повече деца, а натискът към болниците расте. Каква е актуалната ситуация в столичната болница по детски болести "проф. д-р Иван Митев" и за какви симптоми да следим у децата - разговор на Софи Цветкова с д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

В последните 9 дни над 12 300 са регистрирани в системата. 

"В момента сме разкрили максималния брой легла за деца с ковид, това са 11 за нашата болница и 11-те легла са заети. Усеща се сериозен наплив. Особено това личи по лабораторията - насочени или самонасочили се към болницата, които не подлежат на хоспитализация, но са положителни за коронавирус, колегите им изписват терапия за дома", подчета д-р Здравков. 

Той отправи призив към лекарите от доболничната помощ да преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани някакви схеми за лечение - това е неудачно, особено за детската възраст.

Симптоми, при които да се насочат децата лъм лекар или болница са: трайно повишена температура над 38,5%, когато тя не може да бъде смъкната със стандартни антипиеритични медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако е много бледо или устните му са със синкава отсветка. 

Вижте какво още каза д-р Благомир Здравков във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад