Илко Стоянов, кмет на Благоевград: Финансовата децентрализация е първата стъпка към децентрализация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът призова за конституционни промени, които да гарантират финансовата децентрализация, която ще осигури приток на пари към общините. Ковид пандемията намали общинските приходи, а разходите се увеличават заради скока на електроенергията и в някои общини вече не могат да покриват дори разходите за улично осветление. 

"Финансовата децентрализация е първата стъпка към децентрализация, тъй като не само финансите са водещи при децентрализацията. Ако говорим за реална децентрализация при общините, ние трябва да продължим темата и от там нататък", отбеляза в "Денят започва" Илко Стоянов, кмет на Благоевград. 

Според него следващата стъпка след финансовата децентрализация е възможността хората да участват в управлението, полиция, прокуратура. Това е един процес, който може да стане във времето, не може да стане веднага. 

Кметът на Благоевград поясни, че близо 96% от приходите на общините отиват в държавния бюджет. "Ние никога не сме били толкова централизирани, колкото сме в момента", заяви Илко Стоянов.

И при тази ситуация на Ковид или бедствия, общините не могат да реагират веднага адекватно, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад