Христо Иванов: Структурата на ВСС трябва да бъде променена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът изведе пред скоби, като първа тема, необходимостта за съдебна реформа. Той говори за съдебна реформа, фокусирана върху прокуратурата чрез конституционни промени. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Трябва да започнем със законите, свързани със съдебната реформа – Закона за съдебната власт, Комисията за противодействие на корупцията, но и с усилията за намиране на конституционно мнозинство, което да реформира в дълбочина прокуратурата, добави той.

Изборът на парламентарна квота на ВСС не става с обикновено мнозинство, а с 2/3 мнозинство. Това е мнозинство, по-голямо от управляващото. Това мнозинство трябва да промени структурно ВСС, преди новият състав да бъде окончателно избран. Структурата на ВСС трябва да бъде променена.

ГЕРБ в предизборната си програма поемат такъв ангажимент, ДПС също говорят за промени в Конституцията, стъпвайки на препоръките на международните партньори. И управляващите в наше лице, и опозицията признават, че преструктурирането чрез промени в Конституцията на ВСС е абсолютно неизбежно, каза още Христо Иванов.

"Следващата есен може да се похвалим с реален рестарт на съдебната власт. Вече имаме нов председател на Върховния касационен съд. Дотогава главният прокурор трябва да си е тръгнал, трябва да имаме и нов състав на инспектората и на ВСС. Това е единственият път пред България", посочи депутатът от "Демократична България".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад