"Топлофикация София" за трети път съди русенка за задължения, без тя да е живяла в столицата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русенката, която два пъти беше съдена от Топлофикация София за задължения, каквито няма,  а след това получи извинения за грешката, отново се оказва подсъдима. Дружеството този път очаква от нея да плати 6 500 лева заедно с още трима души, с които, според исковата молба, дели един апартамент в кв. Дружба в столицата. Нейната история ви разказахме в новините на БНТ 1.

Цанка Димитрова е от Русе. Никога не е живяла и не е имала имот в столицата. Въпреки това вече за трети път Топлофикация София я съди като длъжница. Първият път е през 2015 година, когато научава, че дължи 2 300 лева. Тогава от дружеството признават, че е станала грешка – на софийския адрес живее съименичка ѝ Цанка Найденова, и по неясни причини към нейното име е присъединено ЕГН-то на русенката. По случая Софийската районна прокуратура се произнасят, че има злоупотреба с личните ѝ данни. През октомври миналата година получава запорно съобщение, като сумата вече е скочила на 9 350 лева. След репортаж на БНТ1 казусът на Цанка Димитрова се разплете - съдебният изпълнител ѝ върна взетите пари, а от Топлофикация София ѝ се извиниха за грешката.

Цанка Димитрова: Това е станало в период, когато са разполагали само с имена - базата им данни, и тогава, някак си, и аз не знам, след вече като се появява Имотният регистър, мойто ЕГН се появява там.  

Но радостта на Цанка Димитрова била кратка, само до 5 януари, когато научава, че Топлофикация София отново я съди. А между документите, които получава, фигурира и компютърна справка от Агенцията по вписванията на списък на живеещите в бл.62, където срещу името на Цанка Найденова е вписано ЕГН-то на Цанка Димитрова.   

Цанка Димитрова: И аз питам – кой ми открадна на мене самоличността? Госпожа Цанка Стефанова Найденова, която реално е живуща на този адрес, Топлофикация ли злоупотребява или работите заедно? Чудя се как мойто ЕГН стои срещу име, което даже не е мойто, аз съм Димитрова, не съм Найденова.

Наш екип се опита да открие Цанка Найденова на адреса й в кв. Дружба. Никой не отвори на позвъняването ни, но съседи потвърдиха, че там живее семейство Найденови.    

Междувременно получихме отговор от Топлофикация София, че „повторното завеждане на иск е в резултат на пропуск на съда при връчване на съдебните книжа.“  Т.е. вместо  в София неправилно са изпратени в Русе. И дружеството оттегля исковата си молба, като отново й поднася извинения. Но от отговора така и не става ясно защо, след като  уточнението за грешката е направено на 26 октомври миналата година, два месеца по-късно отново е подсъдима. Цанка Димитрова вече си е наела адвокат и е решена този път да извърви пътя до край: 

Цанка Димитрова: В крайна сметка, ако армията от адвокати на Топлофикация докажат, че аз съм г-жа Цанка Стефанова Найденова с въпросното ЕГН, да ми предостави нотариален акт, където аз съществувам в тоя апартамент, тогава с най-голямо удоволствие ще си платя 2-те хиляди лева и ще се сдобия с 2/3 имот в София. Какъв късмет!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад