Ден на отворените врати в център за деца в Кърджали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Световния ден на социалната работа отиваме в Кърджали където за пръв път Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания отваря вратите си за външни посетители.  Той  е дом за 14 деца, за които се грижат 13 социални служители.

От 2016 г. до сега центърът е подслонил 41 деца. Днес отваря врати, за да покаже обитателите,  хората, които се грижат за тях и условията, които предлага.

 За да запознаем обществеността с работата на социалния работник. За да може обществеността да разбере, че тази работа е не по-малко значима от работата на медика или от работата на педагога, разказа Албена Борисова, директор на ЦНСТ.

Тук полагат грижи, които да помогнат на децата да продължат сами напред и да развиват силните им страни. И успяват. Снежана е шампионка по борба, която има мечта, а Денис е служител на „Синята зона”.

Учител по физическо, със спорт пак да се занимавам и съм сгодена вече, сподели Снежана Иванова, бивш възпитаник.

 Имам за родител всички тук и идвам да ги виждам, често идвам да ги виждам И ми харесва домът, каза Денис Христов, бивш възпитаник.

Връщат се, защото са намерили грижа и любов тук.

 В зависимост от това какви качества сме видели у деца, дали са готови за самостоятелен и независим живот, ние кандидатстваме за общински жилища и ги настаняваме или ако екипът прецени, че децата имат затруднения и все още имат нужда от подпомагаща рижа, ги настаняваме в наблюдавани жилища, обясни Албена Борисова, директор на ЦНСТ.

Преди да поеме центъра, Албена Борисова е работила дълги години в Центъра за спешна медицинска помощ. Тежка диагноза на дъщеря й я подтиква да се заеме с трудната и отговорната социална работа.

 Преди 11 години аз реших, че ще напусна и че мойта кауза ще бъде да се грижа за дъщеря ми. Но  когато 16 години си се раздавал на хората, някак си не чувстваш удоблъетовронесто да стоиш вкъщи, призна Албена Борисова, директор на ЦНСТ.

Днес е убедена, че за тази работа се изисква съпричастност. Както във всички сфери обаче  и в тази липсват кадри.

Изпитваме недостиг в намирането на социални работници, а  педагози,  рехабилитатори, но работим в тази насока да привричане на кадри, които да ги обучаваме, за да могат да бъдат максимално полезни, на хората, децата, които ползват тази услуги, допълни Ерол Мюмюн, кмет на Община Кърджали.

15 са  социалните услуги  в Община Кърджали.  Усилията на социалните работници в центъра, който днес е отворен за посетители, са насочени към това децата  в него да са готови за самостоятелен и независим  живот .

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад