Митрополит Антоний: Митрополит Николай е показал на дело какво е направил с твърда вяра и любов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След час на извънредно заседание на Св. Синод на БПЦ, ще започне процедура по избор на наместник-председател на Св. Синод. След кончината на Блаженно почившия патриарх Неофит Синодът се ангажира да избере наместник-председател в рамките на следващите четири месеца до избора на нов патриарх на БПЦ.

В "Денят започва" митрополит Антоний коментира отказа на пловдивския митрополит Николай да участва в избора на наместник-председател:

"Всеки има право със собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред и ги вменяват на нашия народ."

"Всеки един от нас има своите човешки слабости, но митрополит Николай е показал на дело - като видим Пловдивската епархия в какво състояние бе заварена и в какво състояние е в момента. Така че всичко, което бъде казано, можем да видим на дело какво е направено, наистина с твърда вяра и любов."

По повод гладната стачка на отец Иван в знак на протест и несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за Сливенски владика митрополит Антоний заяви, че действията на свещеника са породени от неговага гордост:

"Това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в Църквата се прави с благословение."

"Този свещеник сам изказа защо е на площада и оцени сам своето служение досега, защото за голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, за да прилага приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение."

"И това, което каза, че група митрополити са взели това решение, това не е вярно. Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е окончателно и е прието единодушно на 12 март от всички членове на Светия синод, така че той застава в момента срещу цялата Българска православна църква сам и се опитва да прави внушения. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата."

Митрополит Антоний коментира и избора на Сливенски владика.

"Ще бъде обявената датата, ще бъде извършен този избор на първи етап в Сливен и вече на втори етап в Светия синод. Към момента ние сме се съсредоточили днес да изберем наместник-председател на Светия синод, както повелява Уставът на БПЦ, и затова след малко всички членове на Светия синод ще се съберем в сградата на Светия синод, където да гласуваме всички ние митрополити. Митрополитите на Българската православна църква да изберем един из нас, който да бъде наместник-председател на овдовелия патриаршески престол, който да организира, проведе и извърши избора за нов български патриарх."

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад