Експерт по химически оръжия: "Новичок" може да нанесе поражения чрез поглъщане, при допир и чрез дихателните органи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Омск, а не на летището, както се смяташе до момента. Информацията беше съобщена от екипа му в коментар в социалните мрежи. Оказа се, че в тази бутилка най-вероятно е имало "Новичок".

За първи път светът узнава за "Новичок" през 1992 година когато един от разработчиците му е публикувал сатитя за секретната програма за разработка на нови токсичвни вещества, разказа в студиото на "Денят започва" експертът по химически оръжия доц. Иван Попов.

"Новичок" е модификация на известния V газ, разработката е вървяла в три направления като бинарни отровни вещества. Те са с много висока температура на кипене, има ги и в кристална форма. Подобно на всички фосфоро органични отровни съединения, "Новичок" е фосфорилна отрова, която угнетява ензима холинистераза. Холинистеразата има свойството да разгради ензима ацетилхолин, който се отделя в синапсите на нервната система и е медиатор за предаване на импулсите.

"Новичок" няма цвят и мирис. На организма той не действа пряко. Тоест, той се самоотравя. Ацетилхолинът се натрупва в синапсите, не могат да бъдат предадени по-нататък дразненията. В резултат на това настъпва парализ на нервната система, парализ на дишането и сърдечната дейност.

"Новичок" може да нанесе своите поражения както чрез храносмилателния тракт чрез поглъщане, така кожнорезорптивно при допир, така и чрез дихателните органи. В зависимост от количеството се получава и смъртоносният ефект.

В случай с Навални доц. Попов смята, че погълнатата доза "Новичок" не е такава, че да се получи смъртоносен ефект.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад