"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Честните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до събедно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение без да се стига до съд, каза депутатът от НФСБ Кристиан Митев. Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници - граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата.

Адвокат Сюзън Чуковска смята, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства, но има съмнения, че обществото не е готово на този етап. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. В случая става въпрос за един непроверен документ. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпънители, се възлагавъзможност за намеса в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим обикновения гражданин.

Вижте цялата дискусия във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад