Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба: Трябва да подхождаме с респект към природата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента това са стандартното състояние на атмосферните условия в планинските райони в този период на годината и няма нищо изненадващо, каза в студиото на "Денят започва" Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Хората трябва да се съобразяваме с това, което се случва там и да подхождаме с респект към природата, припомни той и добави, че в планински условия нещата се случват по-динамично и излизайки в планината, трябва да знаем, че атмосферните процеси се развиват доста по-бързо и много често може да ни изненадат.

"Препоръките са, да тръгваме по-рано сутринта, за да може до обед или ранния следобед да сме се прибрали на сигурно място, защото статистиката показва, че явления като мълнии, градушки се случват следобяд."

Неговите съвети ако попаднем в гръмотевична буря, са, да оставим всички метални предмети и електонни устройства - телефони, фотоапарати, часовници, далече от нас, защото металът привлича мълниите. Освен това, да не тичаме, да застанем на едно място, като се опитаме да се изолираме, напр. с постелка за спане, и да се свием в клекнала позиция, ниско долу до земята, без да се движим и да запазим самообладание.

Вижте какво още каза Емил Нешев във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад