Климатологът Симеон Матев: През този период на годината гръмотевична дейност е най-много по обхват и честота

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В дебелите книги по климатология пише, че последната седмица на май и първите 2-3 на юни е времето през годината, когато има най-честа гръмотевична дейност, падат най-много градушки по обхват и честота, каза климатологът Симеон Матев в студиото на "Денят започва".

"Очакваното количество валеж за днес е ясно: ще превалява главно в следобедните часове на места в централна и североизточна България, където отново ще има места в които ще гърми и ще има градушки, но тези процеси са локални."

По думите му, когато облакът дойде със сформирани големи градови зърна, противоградната защита нищо не може да направи. Идеята е да се намали не количеството, а размера на образуваното ледено зърно. Но когато то вече е станало голямо - нищо не може да се направи.

"Тези способи се използват широко главно в Източна Европа. В Западна Европа, в САЩ избягват този начин на справяне с тези проблеми и наблягат повече на застрахователното дело."

В България, според него, нямаме подходящ механизъм за застраховане срещу градушка, а това е най-ефективният начин за защита.

"Към края на седмицата ще настъпи едно успокоение на атмосферата и петък, събота и голяма част от изборния ден неделя ще преминат под едно спокойно време с много слънчеви часове, с температури достигащи и надхвърлящи 30 градуса. Истинско лятно време."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад