Комисар Златанов: България е готова да влезе изцяло в Шенген

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България е напълно готова да влезе в шенгенското пространство. Единствената причина още да не се е случило е ветото, което Австрия наложи. Лично смятам, че това беше несправедливо. Това заяви главен комисар Антон Златанов - директор на ГД “Гранична полиция” в "Денят започва".

"Основната част в Пакта за миграция касае по-бързото разглеждане на молбите за хуманитарен статут и други подобни, които са извън полето на на нашата работа по границата", уточни комисарят.

По думите му въвеждането на единна система за цяла Европа ще улесни преминаването и проверките. Тази система ще включва пръстови отпечатъци, портретни снимки и др.

"Така всяко лице ще има биометрични данни в системата и където и да бъде спрян в Европа, ние и всички колеги в Европа ще имаме достъп до една и съща информация, така човекът ще бъде идентифициран по-лесно", обясни главен комисар Антон Златанов.

Антон Златанов каза, че миграцията много е намаляла, защото “Гранична полиция” вече в пълен състав и служителите са оборудвани с необходимите средства.

"Данните показват, че миграцията наистина е намаляла. Всички други цифри са спекулации. Това не значи, че няма миграционен натиск, има такива, които все пак успяват да преминат".

Той коментира и модернизирането на граничните ни пунктове.

"Границата ни е умна, оборудвани сме със съответните средства за видеонаблюдение и сензорни линии. Вече е пусната обществената поръчка за още 110 км. граница. Очакват се оферти от фирмите, които ще участват. Нашите граници с нищо не се различават от тези в Европа и по света", каза главен комисар Антон Златанов.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад