Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Заедно с коронавируса плъзна и друга зараза - тази на фалшивите новини. Научна и виртуална реалност се впуснаха в битка на фона на страха на хората. Немалко са случаите, когато фалшивите новини взимаха победа в тази битка.

В "Денят започва" темата коментираха Жюстин Томс - експерт по дигитален маркетинг, и доц. Александър Христов - специалист по "Връзки с обществеността" и преподавател в УНСС.

"Неофициалната информация се бори с официална информация и понеже говорим в контекста на пандемията в нашата страна, както в много други, официалната информация липсва", каза доц. Христов.

Фалшивите новини са лесно смилаеми и когато са успешни, те звучат изключително достоверно. Като експлоатират страховете на хората, те наистина засягат нещо, на което лесно може да повярваш, допълни той.

"Когато ние отидем в гората, чуваме кълвача. Той е много шумен, но това не значи, че само той живее там. Така е и с механизмите - това са установени механизми на пропаганда, описани още преди 100 години. В момента това нещо ескалира със социалните мрежи, които позволяват всичко да се разпространява много по-бързо", обясни Жюстин Томс.

По-лесно се играе със страха и негативното, допълни тя.

Според доц. Христов когато хората не са информирани и не са достатъчно навътре в темата, те вярват и разпространяват фалшиви новини в опит да предпазят своите близки.

"Тук отговорността е на институциите и смятам, че недоверието в официалните източници беше поставено още през миналата година, когато комуникацията беше тип "яко ще се мре", черни чували, а и действията бяха сравнително хаотични", даде пример той.

Двамата експерти бяха категорични, че всеки един от нас също носи отговорност за това какво споделя в мрежата.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад