Гълъб Донев: Няма казус по нарушаване на трудовите права със зеления сертификат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма постъпили сигнали работодатели да принуждават своите работници и служители да се ваксинират. Ваксината е доброволна, пожелателна, така че зеленият сертификат е възможност и право на избор - ваксиниран, преболедувал или тестван.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

Ние сме в извънредна епидемична обстановка – с разпространение на заразно заболяване и решението е с въведените мерки. Мерките за дезинфекцията, носенето на маски и дистанцията не са отменени и тази заповед на здравния министър е в действие, посочи Донев.

„Няма казус по нарушаване на трудовите права със зеления сертификат. Когато имаме силно заразно заболяване, е допустимо да се ограничават други права. Има решения на Европейския съд по правата на човека, както и на ВАС, че няма нарушаване на правата, включително на правото на труд в ситуацията, в която се намираме. Кодексът на труда позволява при договаряне с работодателя да се ползва платен или неплатен отпуск за служители във връзка с пандемията. В сила е за тази година, че до 90 дни на година ползване на неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж“, каза още министърът.