Лекарите: Отговорността за нашия живот и здраве е персонална. Ваксинацията работи, когато е масова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото. Това каза в студиото на “Денят започва” д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед”.

“Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите”, коментира той.

По думите му е трагично “поведението на българските граждани, които не осъзнаха, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците”.

“Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират”, допълни  д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров - също гост в предаването, заяви, че “цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тази тежест”.

“И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта”, категоричен беше той.

Според него ваксинацията работи, когато е масова.

“За съжаление, българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния. Тежестта на тази битка се поема от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото”, подчерта той.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.