Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Туроператорите вчера излязоха на протест заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им. В студиото на "Денят започва" служебният министър на туризма Стела Балтова коментира какви мерки ще бъдат предприети за бранша.

"Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя е такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото", заяви тя.

Едната част от средствата - около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена - 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, но няма ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите, допълни Балтова.

Според министъра има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции.

"Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. В ход са, отговорността е много голяма и ние сме в постоянен контакт с колегите", заяви тя.

Дали ще има локдаун ще решат здравните власти, а решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор. Направени са няколко срещи и мярката е подкрепена от бизнеса, увери Стела Балтова.

Тя отбеляза още, че покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си.

"Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България, но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора", обобщи министърът.

В отговор на въпрос за предстоящия зимен сезон Балтова каза, че в трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина, но това ще бъде решено през другата седмица, защото такива места трябва да има.

Вижте целия разговор във видеото.