Фермери в Кюстендилско: Разделение в сектора няма, протестите продължават

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сред исканията на протестиращите земеделски производители в Кюстендилско са ограничение на вноса от трети страни и предоговаряне на “зелената” сделка, както и по-голяма помощ за земеделските производители от планинските райони. В района Кюстендил протестират животновъди, зърнопроизводители, овощари.

“Разделение се опитват да вкарват в секторите по-големите играчи в този бизнес.  Ние не сме бизнесмени, ние сме работници. Тук няма разделение - тук има представители и животновъди, зърнопроизводители, овощари и т.н. След като продължаваме с протестите работещите хора в земеделието значи разделение няма”, заяви в "Денят започва" Росен Йосифов - картофопроизводител от Кюстендил.

Според фермерите "политически интереси има в почти всички от секторите".

“Нашите искания са политически, защото искаме промяна в цялостната политика в сектор “Земеделие” и да се насочим малко по към интереса на обикновения и дребен български производител, който в момента е под страхотна преса от страна на държавата, на различни институции и на внос от трети страни”, каза земеделски производител от Кюстендилско.

Според негов колега преговорите с правителството се водят от “едно общество, което представлява не повече от 5-6% от българския земеделец - крупните производители, които държат над 96% от обработваемата земя”.

“Техните интереси по никакъв начин не се припокриват с нашите. На практика в някои точки имаме допир, но те се опитват да изкривят нещата и да наклонят ситуацията в тяхна полза и отново богатият да е още по-богат, а дребният земеделец напълно да изчезне", допълни той.

Очаква фермерите да блокират пътя към ГКПП “Гюешево” и ГКПП “Отоманци” от 11:00-11:30 часа в продължение на два часа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад