Георги Панайотов: Имам съмнения, че не са защитени интересите на Министерство на отбраната и на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имам съмнения, че не са защитени интересите на Министерство на отбраната и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва възможността за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия. А в МО това е практика. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Миналата седмица на пресконференция в Министерство на отбраната той обяви състоянието на въоръжените сили такова, каквото го е заварил. Тогава съобщи, че някои от данните са предадени на Прокуратурата и на АДФИ заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина.

Според него е трябвало спокойно и мъдро да се изчака становището на тези две институции. По думите му сме свидетели на едно говорене вече няколко дена, по време на което се изнасят факти избирателно, т.е. парчета от истината.

Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО - това е част от истината.

Той коментира и сделката за двата бойни кораба, които "Люрсен" строи в български корабостроителници за 1 млрд. лв., и които са без въоръжение, като заяви, че тази сделка е добра. Въпросът е, че българската общественост е била на тъмно за това, че корабите са закупени без да са закупени боеприпасите.

По думите му има недостиг в армията ни. Т.нар. некомплект, свободните вакантни длъжности, е 19%. Според него кампанията кампанията "Бъди войник" е била необходима. Но въпреки това има некомплект от 19%.

Той коментира и инцидента в Чешнегирово така: Уроците са научени, повече прецизност, повече внимание, по-добро изпълнение.

Панайотов смята, че докладът на САЩ и санкциите показват, че доверието къв нас е било разклатено. Това, че Министерството на финансите на САЩ излезе с такова категорично решение, с тежки санкции, това означава според него, че доверието е изчезнало преди това. И на практика с тези санкции се казва, че България не може да се справи с борбата срещу корупцията.

Вижте целия разговор във видеото.