Изпрати българска книга в Република Северна Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се противопоставя на всякаква форма на българска култура и на споменаване на името българи и български книги, това заяви в "Денят започва" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Той посочи, че по отношение на книгите от българска страна има пробив. Изготвена е разпоредба с Агенция "Митници" на Република Северна Македония, в резултат на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация "Македония" и над 700 българи, които са се включили в инициативата. Тези книги са достигнали до конкретни семейства в Република Северна Македония, които изявяват желание да ги получат.

Виктор Стоянов отбеляза, че спирането на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало и заяви, че кампанията ще продължи, "докато достигнем до всички, които искат да имат поне една българска книга".

За желаещите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация "Македония" подготвя видео с изработен от лингвист от БАН текст за разликата между българския книжовен език и македонска норма "и по-конкретно шестте букви - коя на коя отговаря, за да е по-лесно за обществото там да четат и разбират български", обясни Стоянов.

Напрежението между нас и македонците основно се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинизъм дори на децата. В училищата там се учи, "че българите сме окупатор, който в продължение на три години едва ли не е избивал македонското население", обясни той и историята съзнателно се изкривява.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад