Икономическите мерки за подкрепа на бизнеса - как ще се подпомогнат засегнатите сектори?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подкрепата за бизнеса - нова гаранционна схема. Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на летния сезон - с какви мнерки и средства? По тези проблеми дискутираха в студиото на "Денят започва" Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, Елеонора Неголова, председател на Националното сдружение за малкия и среден бизнес.

Ричард Алибегов: "За да стигнем до новите мерки, първо беше хубаво да се изпълнят старите мерки. Знаете, нашият бизнес беше затворен до 28 април като бранш като цяло. Бяхме предприели разговори с правителството тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която стартира октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. с нотификация от ЕС, със съгласие на работодателските организации, със съгласие на синдикати, с наше участие. Реално тази мярка тръгна тромаво, но като цяло спаси доста голяма част от бранша. И изведнъж през март и април тази мярка спря незнайно защо. По тази мярка при смяна на редовното със служебното правителство по тази мярка бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят само за март и април само за нашия бранш, тъй като само ние бяхме тогава затворени изцяло".

Възможността да се теглят кредити от малкия и среден бизнес е надграждане на предишен опит, тъй като става въпрос за Националния гаранционен фронт и нови програми за гаранции към кредитите за малкия и среден бизнес, каза Елеонора Неголова. "Много трудно се ползват тези инструменти, тъй като те минават през търговските банки. Когато става въпрос за малки кредити, те по-скоро насърчават микро бизнесите да взимат потребителски кредити. Не е лошо да има такива мерки, но според нас това е крайно недостатъчно и си го обясняваме с краткия хоризонт, който има това правителство", подчерта тя.

"Програмата 60/40 не обхваща всички фирми, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са само заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди", поясни Румен Драганов.

Какво още казаха за икономическите мерки на правителството представителите на бизнеса вижте във видеото.

 

 

 

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад