След ваксинация: защо двама души останаха без Ковид сертификат?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Коментираме една тема, която засяга всички ни. Конкретният повод е зрителски сигнал, който получихме в "Денят започва". Семейство се ваксинира срещу Ковид-19, но сертификатите им се оказват невалидни. А проследяването на процедурата по коригирането им – сложна и неясна. Каква точно е историята, как така двама души остават без сертификат, макар ваксинирани?

Хронологията на тази история звучи така: Благой и Иванка Кацарови се имунизират при личната си лекарка с препарата на АстраЗенека. Поставени са им и двете дози, получават и съответните сертификати от своята лекарка. Всъщност важно е да отбележим, че тези документи са им необходими, защото спешно трябва да пътуват до Гърция. Стигайки на границата обаче, разбират, че сертификатите са некоректно попълнени и съответно невалидни. Но предлагам да видим цялата история в репортажа.

Ние, разбира се, потърсихме и личната лекарка на семейство Кацарови, д-р Румяна Илиева. В телефонен разговор тя обясни, че коректно е нанесла първата доза и на двамата в електронната система, но данните не фигурират там. Изпрати ни и позиция: "Регистрирането и отчитането на поставените ваксини извършвам ВИНАГИ съгласно разпорежданията от Националната Здравноосигурителна каса и Столичната Регионална здравна инспекция. По същия начин съм регистрирала и отчела и ваксините на Благой и Иванка Кацарови. По причини на софтуера, на част от пациентите първите дози не са отразени в Националната здравно-информационна система. Издала съм възможния към момента сертификат, в който първата ваксина съм въвела като направена извън Националната здравно-информационна система, за да бъде отразен пълен имунизационен курс. Изпратила съм на мейл декларациите за съгласие за ваксиниране на двамата пациенти до Столичната регионална здравна инспекция, ако могат техните програмисти да „влязат" в базата данни и да внесат корекцията, аз не съм администратор на програмата им."

През последните няколко дни проведохме редица разговори с всички институции, които са страни по този казус – и РЗИ, и МЗ, и Информационно обслужване, разговаряхме и с лични лекари – останахме с впечатлението, че не всички са наясно каква е точната процедура в такава ситуация. Стана ясно също, че в ситуацията на сем. Кацарови са попаднали и десетки други граждани. Същевременно предстоят летните отпуски и много хора ще искат да пътуват извън страната, за което ще са им необходими такива сертификати. И за да сме полезни на нашите зрители потърсихме отговор на въпроса: Какъв е редът, как се коригират сбъркани сертификати: вижте обяснението на д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Напомняме, че от този месец се издава и т.н. имунизационен паспорт или дигитален зелен сертификат. Той удостоверява дали притежателят му е бил ваксиниран и дали е прекарал Ковид, ще дава и информация за наличието на антитела в организма. Сертификатът ще потвърждава още дали притежателят му е тестван негативно за коронавирус – по един от двата метода – PCR тест или бърз антигенен тест. От 1 юли се предвижда сертификатът вече да бъде валиден за пътувания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад